AnaPur - nová receptura
Moc mě těší, že se s vámi můžu podělit o novinku a
revoluci v receptuře AnaPuru. Díky ohlasům testujících „strávníků“ a
dalšímu výzkumu se mi podařilo nashromáždit spousty zajímavých tipů a vylepšení.
Recept tak prošel několika zásadními změnami, a přestože bylo jeho vylepšování
dlouhé a nákladné, podařilo se mi nakonec docílit toho, co jsem od AnaPuru
chtěl nejvíce. Tedy že nejen nasytí a doplní všechny základní živiny, vitamíny
a minerály, ale také to, že všechny suroviny budou pocházet ze zdravých přírodních zdrojů,
které se používají v naší nebo cizokrajné gastronomii.
Nová receptura je tedy revoluční nejen v tom, že se
skládá z mnoha tzv. superpotravin, ale hlavně v tom, že nyní jsou
všechny minerály a vitamíny čistě přírodní a nový AnaPur mimo jiné obsahuje i
mnoho antioxidantů, fytosterolů a dalších, sice neesenciálních, ale přesto
velmi zdraví prospěšných látek.
Jinými slovy je nyní AnaPur vyroben z toho nejlepšího,
co nám příroda nabízí. Žádné syntetické vitamíny, žádné syntetické minerály. Neobsahuje
už tedy „pouze“ vše nezbytné, ale obsahuje i to, co byste v běžné, natož v "polosyntetické" stravě hledali marně.
Chuť se taky výrazně zlepšila a nyní připomíná takový
oříškový smoothie. A protože seznam surovin se výrazně rozrostl a přibyl mezi
ně třeba zelený čaj nebo chlorella, barva shakeu se změnila na zelenou :)
Balení nového AnaPuru |
Co tedy obsahuje?
Podívejte se na seznam surovin obsažených v AnaPuru.
Najdete zde možná i dost exotických ingrediencí, o kterých jste ani
neslyšeli. Přesto má každá z těchto více jak dvaceti surovin svůj
specifický význam a roli. AnaPur je stále 100% veganský.
Mandle
Jsou
skvělým zdrojem kvalitních tuků. Jejich obsah snižuje hladinu
cholesterol v krvi. Mandle obsahují hlavně nenasycené tuky, ze kterých
jsou bohatě zastoupeny zejména Omega-6 mastné kyseliny. Jsou bohaté na
bílkoviny a jejich pravidelná konzumace působí blahodárně také na nervy.
Bohatě zastoupeny jsou zde minerály hořčík, vápník, mangan a draslík. Z
vitamínů je důležitý vysoký obsah vitamínu E. Mandle v sobě mají navíc i
zdraví prospěšné polyfenoly a fytosteroly, které mj. preventivně působí
proti kardiovaskulárním chorobám. AnaPur obsahuje mandle nejčastěji
původem z U.S.A.
Sója
Tato
luštěnina (původem z Asie) je pro lidstvo klíčovou potravinou už
několik tisíciletí. Je bohatá zejména na nenasycené tuky (obsahuje
Omega-3 mastné kyseliny) a proteiny. Obsahuje širokou škálu
aminokyselin, a proto je sojový protein často využíván také ve
vrcholovém sportu. Obsahuje například čtyřnásobné množství argininu
oproti syrovátce a vysoký podíl glutaminu, leucinu a BCAA. Z
mikronutrientů je důležitý její obsah železa, hořčíku, draslíku,
molybdenu, fosforu a vápníku. Kromě vysokého obsahu vlákniny je Sója
prospěšná i jako dobrý zdroj vitamínu K, kyseliny listové nebo vitamínu
B2.
Oves
Obsahuje
velmi kvalitní složené sacharidy, které se postupně uvolňují do těla a
zajišťují tak stabilní přísun energie. Je bohatým zdrojem rozpustné
vlákniny známé jako beta-glukan, která pomáhá trávení a pomáhá redukovat
hladinu cholesterolu. Podle American Diabetes Association také pomáhá
jeho konzumace snižovat riziko vzniku cukrovky typu 2. Je bohatý na
nenasycené mastné kyseliny, má mnoho vitamínů ze skupiny B a také
minerálů jako např. mangan, fosfor, hořčík, zinek a měď. Tepelně
upravený oves v AnaPuru je celozrnný a pochází od tuzemského výrobce.
Jitrocel Indický (neboli Psyllium)
Je
důležitým doplňkem vlákniny. Příjem vlákniny je mezi českým
obyvatelstvem dlouhodobě problém. Češi jedí přibližně dvakrát méně
vlákniny, než by měli. Dostatečný obsah vlákniny v AnaPuru je proto
dosažen mj. i otrubami Jitrocele Indického. Vláknina je prospěšná pro
trávení a pomáhá čistit střeva. Pomáhá tak preventivně působit proti
vzniku rakoviny tlustého střeva. Psyllium je také bohaté na železo, síru
a vápník.
Kokos
Kromě
mnoha minerálů a vitamínů obsahuje 40 % vlákniny a je bohatý na
bílkoviny. Kokosový palmový cukr, který je často oblíbený mezi
diabetiky, zase vyniká svým nízkým glykemickým indexem (GI 35) a je tak
stabilním zdrojem energie, který dodává AnaPuru lepší chuť.
Kopřiva
Má
téměř pětkrát vyšší obsah kalcia než mléko. Obsahuje také velké
množství dalších minerálů (Mg, K, P, Fe). Je bohatá na vitamín C, B,
chlorofyl, kyselinu křemičitou, třísloviny, aminy - acetylcholin,
histamin, serotonin, karotenoidy, vitamín B1, kyselinu pantothenovou
(B6), glukokinidy a fytoncidní látky. Kopřiva snižuje hladinu krevního
cukru, působí protizánětlivě, regeneruje pokožku a koriguje pocení.
Lískové oříšky
Prospívají
srdci, působí proti rakovině a mají antioxidační účinky – díky vitaminu
E. Jejich jádra obsahují značný podíl omega-9 mastných kyselin. Dále
obsahují vitamin B6, odpovědný za tvorbu cysteinu - aminokyseliny
významné pro imunitní systém. Dále vitamín B1, vitamín B3, kyselinu
listovou a bílkoviny. Také jsou bohaté na důležité minerály včetně
železa a vápníku. Ořechy snižují riziko infarktu, žlučníkových kamenů i
onemocnění cukrovkou, také snižují hladinu cholesterolu.
Vlašský oříšek
Je
skvělým zdrojem zdravých tuků. Silně zastoupeny jsou zejména Omega-3
mastné kyseliny, díky kterým se vlašákům přezdívá „brain nut“. Tyto
zdravé tuky mají totiž velmi pozitivní vliv na činnost mozku, učení se a
paměť. Doporučuje se také při redukčních dietách a má v sobě mj.
minerály vápník, hořčík, zinek, železo, selen a vitamíny B1,B6, A, E a
K.
Kukuřičná mouka
pozn.: kukuřičnou mouku jsem ze složení nakonec odebral. AnaPur má teď díky tomu o něco méně sacharidů, které jsou nahrazeny zdravými tuky a proteiny
Zelený čaj
Kromě
obsahu vitamínů A, K, a kyseliny listové je bohatý také na vápník a
hořčík. Blahodárně ale působí také na metabolismus a hlavně je skvělým
antioxidantem. Obsahuje polyfenoly, které působí proti karcinogenním a
toxickým látkám v našem těle.
Sezamová mouka
Je
bezlepková a vyrábí se drcením sezamových semínek, ze kterých se dříve
vymačkal tuk. Je bohatým zdrojem vápníku, hořčíku, zinku a železa. Je
bohatý na vlákninu a často se využívá v paleo dietách.
Chlorella
Je
řasa doslova nabitá esenciálními vitamíny a minerály. Obsahuje vitamíny
A, B1, B2, B6, C, E, a K. Navíc je jedním z vzácných rostlinných zdrojů
vitamínu D. Z minerálů je bohatým zdrojem vápníku, hořčíku, železa,
zinku i fosforu. Obsahuje esenciální aminokyseliny, chlorofyl a
antioxidanty. Pěstuje se čisté vodě, a proto je díky fotosyntéze schopna
vyrábět unikátní růstový faktor, tzv. chlorellový růstový faktor
(nukleotid-peptid CGF). Ten podporuje regeneraci tkání, dělení a růst
buněk. Posiluje schopnost likvidovat cizorodé bakterie, má detoxikační
účinky a má tak i pozitivní vliv na celkovou obranyschopnost lidského
těla.
Spirulina
Je
sladkovodní řasa obsahující všechny základní vitamíny, minerály a
živiny. Perfektně se doplňuje s Chlorellou. Pomáhá regenerovat
organismus a kontrolovat tělesnou váhu. Spirulina nabízí pozoruhodnou
škálu vitamínů, minerálů a živin. Tato mikrořasa je velice bohatá na
rostlinné bílkoviny, betakarotén, vitamíny C, E, K, vitamín B12, železo,
chlorofyl a vzácnou esenciální mastnou kyselinu GLA. Kromě toho je
spirulina skvělý detoxikant.
Lahůdkové droždí
Je
skvělým zdrojem B-komplex vitamínů (např. thiamin, riboflavin, niacin).
Skládá se z 50% z bílkovin. Obsahuje minerální látky a stopové prvky –
například chrom, který pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru. Dále
nukleotidy nebo volné aminokyseliny. Toto droždí nemá kvasicí účinek,
proto nenarušuje střevní flóru a nezpůsobuje poruchy trávení. V
lahůdkovém droždí je také obsažena neesenciální aminokyselina Glutamin,
která má pozitivní vliv na paměť a učení.
Rýžové otruby
Přestože
se jedná o vedlejší produkt při zpracování rýže, jsou otruby výborným
zdrojem thiaminu, riboflavinu, niacinu, minerálních látek a vlákniny.
Dále také antioxidantů a fytosterolů. Mají nízký GI, jsou hypoalergenní,
neobsahují lepek, významně zvyšují obsah vitaminů B a E. Jejich
konzumace také snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.
Mladá pšenice
Se
sklízí těsně předtím, než se v ní začnou tvořit semínka, a proto
neobsahuje lepek. Je skvělým zdrojem vitamínu A, C, E a K. Má také
vysoký obsah vitaminu B12. Je bohatá na řadu aktivních enzymů, zejména
pak důležitý enzym superoxiddismutázu, který přispívá z velké části
schopnosti neutralizovat volné radikály a poskytovat buňkám ochranu.
Výrazně zlepšuje metabolismus a urychluje spalování tuků. Mladá pšenice
také brání překyselení organismu, zajišťuje celkovou acido-alkalickou
rovnováhu. Dalším významným efektem je proces detoxikace organismu.
Mladá pšenice má výrazně pozitivní působení na střevní peristaltiku a
celý trávicí trakt.
Himálajská sůl
Získává
se těžbou ze solných dolů v Pákistánu a je typická svou narůžovělou
barvou. Tu má tato kamenitá sůl hlavně díky obsahu železa. Je však
bohatá i na další minerály jako draslík a vápník. Příjem soli se obecně
doporučuje (obzvlášť v ČR) omezovat. Její přiměřené množství je však
nezbytné hlavně z důvodu obsahu Sodíku, který je velmi důležitým
elektrolytem a pomáhá tak přenosu elektrických signálů v našem těle.
Camu camu (Myrciaria dubia)
Je
ovoce původem z deštných pralesů Jižní Ameriky. Plod Camu camu je v
rostlinném světě největším „výrobcem” přírodního vitamínu C. Pro
představu jeho obsah je v něm 30 - 60x vyšší než v pomerančích. Plody
obsahují také vápník, draslík, železo, riboflavin, niacin, fosfor,
některé aminokyseliny a flavonoidy - látky značně usnadňující absorbci
vitamínu C organizmem. Díky těmto složkám jsou plody tohoto super ovoce
antimutagenní, protivirové, protizánětlivé, antioxidační a
antisklerotické. Působí proto velmi dobře na podporu imunity.
Kořen Maca
Rostlina
Maca pochází z peruánských středních And. Jedná se o neskutečně odolnou
rostlinu. Odolává vysokým výkyvům teplot, krupobití, suchu a prudkému
slunci. Kořen Maca připomíná řepu. Jsou v něm koncentrované a dokonale
zkomponované tyto výživné složky: má asi 11% bílkovin, a cca 70% tvoří
uhlovodíky. V Mace je obsaženo i 20 různých mastných kyselin, 19
aminokyselin (z nichž osm aminokyselin patří mezi esenciální) a široká
škála minerálů: vápník, železo, jód, draslík, mangan, měď, zinek,
fosfor, hořčík, selen a ostatní stopové prvky. Také vitamíny C, vitamíny
B1, B2, B3 a B6 a karoteny. Působí blahodárně na sexuální potenci u
mužů a zabraňuje neplodnosti a chudokrevnosti
Svatojánský chléb (Karob)
Karobový
prášek je získáván z plodů stálezelené dřeviny Ceratonia Siliqua
(Rohovník obecný) rostoucí ve Středomoří a je znám také jako svatojánský
chléb. Plod karobu, hnědý jedlý lusk se suší a mele na jemný karobový
prášek. Karob obsahuje 8% bílkovin a asi 46% sacharidů, vitamíny skupiny
B, minerály - vápník, hořčík, draslík, a stopové prvky - železo,
mangan, chrom, měď. Má třikrát vyšší obsah vápníku, o třetinu méně
kalorií a sedmnáctkrát méně tuku, než kakao, ke kterému bývá
přirovnáván. Karob je taktéž bohatým zdrojem vlákniny pektinu, který
pomáhá při trávení a vylučování. Obsahuje také Fytoestrogen lignin,
který pozitivně ovlivňuje imunitní systém.
Lucuma (Zlato Inků)
Je
exotické ovoce pocházející z oblastí suchých údolí Andského pobřeží v
Peru. Dnes je Lucuma mimořádně hodnocená pro své bohaté nutriční
vlastnosti a nízký glykemický index. Plody Lucumy mají široké zastoupení
živin, vysoký obsah beta-karotenu, vitamínu B3, draslíku, železa,
vápníku, hořčíku, fosforu a dalších živin v přirozeném stavu. Lucuma
slouží i jako zdravé a čistě přírodní sladidlo s obsahem vlákniny. Chutí
mírně připomíná vanilkovou zmrzlinu.
Nutriční vlastnosti
Nový
AnaPur obsahuje v optimálním množství veškeré esenciální vitamíny a
minerály. Z makronutrientů obsahuje ideální poměr* sacharidů, tuků a
proteinů.
(*obsah jednotlivých mikro a makro nutrientů vychází z doporučení U.S. government DRI, profil příjmu 2000 kalorií denně. Příjem kalorií vitamínů a minerálů je samozřejmě individuální. Pro zdravého dospělého člověka lze však brát toto doporučení jako jistou normu)
Jedna denní dávka obsahuje 2000 kcal.
(*obsah jednotlivých mikro a makro nutrientů vychází z doporučení U.S. government DRI, profil příjmu 2000 kalorií denně. Příjem kalorií vitamínů a minerálů je samozřejmě individuální. Pro zdravého dospělého člověka lze však brát toto doporučení jako jistou normu)
Jedna denní dávka obsahuje 2000 kcal.
Žádný
z vitamínů ani minerálů nepřekračuje horní hranici denního příjmu,
která by v případě některých mikro nutrientů mohla být dlouhodobě
škodlivá.
Obsah nutrientů:
Snížili jsme obsah sacharidů a nahradili je zdravými tuky a proteiny. Všech důležitých vitamínů i minerálů má AnaPur alespoň 100% DDD. |
Protože
se jedná o přírodní suroviny, může obsah vitamínů a minerálů samozřejmě
lehce kolísat. Dlouhodobě však vycházíme z průměrných naměřených
hodnot.
Jak
vidíte, po této revoluční úpravě receptury je AnaPur doslova narvaný
zdravím. Stále platí má nabídka pro kohokoliv, kdo by chtěl AnaPur
vyzkoušet. Napište mi na andrle.stepan@gmail.com a domluvíme se.
Žádné komentáře:
Okomentovat